Cameron vyzval britské zámorské územia, aby zabránili daňovým únikom

20.05.2013 Celý región

Londýn (TASR) - Britský premiér David Cameron vyzval zámorské a nezávislé územia, ktoré nie sú priamo súčasťou Spojeného kráľovstva, ale spadajú pod jeho suverenitu, aby zabránili daňovým únikom a podpísali príslušné medzinárodné zmluvy. Informoval o tom internetový portál BBC.
Cameron v liste predstaviteľom 10 zámorských území vrátane Kajmanských ostrovov a ostrova Man, ktoré sú známe nízkymi daňami, vyzval tamojšie vlády, aby prijali všetky potrebné opatrenia a zabránili daňovým únikom. Kritici totiž tvrdia, že mnohé firmy využívajú tieto tzv. daňové raje, aby sa celkom vyhli plateniu daní.
Premiér chce na júnovom summite skupiny G8 (sedem najvyspelejších svetových ekonomík a Rusko), ktorej Británia momentálne predsedá, presadiť tvrdšie kroky proti daňovým únikom.
Cameron pripomenul, že do summitu, ktorý sa začína 15. júna, už nezostává ani mesiac, a tak je najvyšší čas, aby si Británia "upratala" na svojich územiach.
"Rešpektujem vaše právo na zavedenie nižších daní ... ale nižšie dane sú udržateľné iba vtedy, ak firmy skutočne platia to, čo sú povinné platiť," uviedol britský premiér v liste, ktorý adresoval predstaviteľom Bermúd, Panenských ostrovov, Kajmanských ostrovov, Gibraltáru, Anguilly, Montserratu, ostrovov Turks a Caicos, Jersey, Guernsey a Man.
Niektoré z nich by mali podľa nemenovaného vládneho zdroja "úplne zmeniť svoje daňové systémy". Nízke dane a takmer nulová daňová regulácia lákajú zahraničné firmy, aby sa na týchto územiach "formálne" usadili. Nedostatočná transparentnosť bankových systémov však vyvoláva podozrenie, že zahraničné firmy sa registráciou v týchto daňových rajoch vyhýbajú plateniu daní. Cameron preto žiada predstaviteľov britských území, aby podpísali príslušné medzinárodné zmluvy o výmene daňových informácií medzi štátmi, a tiež aby prijali opatrenia na zvýšenie transparentnosti bankových systémov.
 

Vyberte región